Internationaal gerechtshof Den Haag viert 75-jarig bestaan

12 April 2021, 15:56 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Marcel Vogel
In het Vredespaleis zetelt het Internationaal Gerechtshof

Het oordeel over genocide in Bosnië, het oplossen van een souvereiniteitsgeschil tussen Indonesië en Maleisië over twee eilanden in de Celebeszee en de bescherming van minderheden zoals de Rohinga in Myanmar zijn voorbeelden van zaken die het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van de VN de afgelopen decennia heeft behandeld. Dit jaar, op zondag 18 april, kunt u in het kader van het 75-jarige bestaan van het ICJ deelnemen aan een virtueel, muzikaal programma.

Nu, misschien wel meer dan ooit, is er behoefte aan solidariteit, verbinding, vrede en rechtvaardigheid. Duurzame vrede kan alleen worden bereikt door gerechtigdheid en daarmee het recht op een betere, rechtvaardige en veilige wereld. Het Internationaal Gerechtshof werkt al 75 jaar aan vreedzame oplossingen van internationale geschillen. Dit jubileum wordt gemarkeerd met een livestream en een internationaal programma: een muzikaal tribuut aan het belangrijke werk van het Hof.

Hymne des Nations
De 75ste verjaardag van het Internationaal Gerechtshof wordt gevierd met de online wereldpremière van het muziekstuk ‘Hymne des Nations’, uitgevoerd door harpiste Lavinia Meijer en onder begeleiding van het Haags Residentie Orkest. Een oproep tot solidariteit, om de kracht van muziek voor vrede en gerechtigheid te tonen. De Hymne des Nations werd in 1913 geschreven door de Joods-Nederlandse componist Charles Grelinger (1873-1942) ter ere van de opening van het Vredespaleis in Den Haag, waar nu het Internationaal Gerechtshof gevestigd is. Grelinger stierf tijdens transport naar Auschwitz, maar zijn muziek leeft nog steeds voort. Het thema van vrede, hoop en solidariteit loopt als een rode draad door zijn tekst. Componist Jaap Nico Hamburger heeft het thematische materiaal in de tweede beweging geïncorporeerd in een muziekstuk ter ere van de gedachte achter het Hof. De originele versie van Hymne des Nations is op 18 april ook te horen op carillons door heel Nederland en in het buitenland als eerbetoon aan het ICJ. Het is door Haagse beiaardier Heleen van der Weel voor carillon bewerkt en naar alle uithoeken van wereld gezonden door de stichting carillon Den Haag, opdat alle beiaardiers het zouden spelen als onderdeel van de 'War Memorial and Peace Carillons'. Op een eenmalige uitvoering op de Vredesbeiaard na, zal dit de eerste keer zijn dat het stuk opnieuw wordt uitgevoerd.

Muziek verbindt & inspireert
Tijdens het evenement komen ook de inspirerende persoonlijke verhalen van twee muzikanten aan bod. De 89-jarige, Holocaust-overlevende, jurist en Jazzpianist Simon Gronowski benadrukt het belang van muziek én het ICJ. Het verhaal van de uit Syrië afkomstige muzikant en muziekleraar Amer Shanati, oprichter van het Hague Orchestra for Peace, voor kinderen van alle culturele achtergronden, is er één hoop en verbondenheid. De viering van 75 jaar ICJ markeert ook het einde van de het muzikale project United Music 75, een initiatief van de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer, dat resulteerde in een muzikale Instagramreis: #unitedmusic75.

Het International Gerechtshof
Het Internationaal Gerechtshof (ook wel Internationaal Hof van Justitie genoemd) is het hoogste, gerechtelijke organisatie van de VN en de enige organisatie van de VN dat buiten New York is gevestigd. Het Hof houdt zich op basis van internationale recht bezig met juridische geschillen tussen staten. Daarnaast adviseert het Hof VN-organisaties bij juridische zaken. Aan het Hof zijn vijftien rechters vanuit verschillende nationaliteiten verbonden. Nederland houdt de Internationale rechtsorde hoog in het vaandel. Het is een van de weinige landen die in zijn grondwet heeft vastgesteld dat het zich actief inzet voor de bevordering van de internationale rechtsorde. Mede dankzij de vestiging van het ICJ in Den Haag maakt dat de stad zich met recht de internationale stad van vrede en recht mag noemen.

Stef Blok, Minister van Buitenlandse Zaken: “Het Internationaal Gerechtshof is onze gemeenschappelijke basis voor een rechtvaardige en vreedzame wereld”.

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag: “Ik ben erg trots op het feit dat Den Haag zich al 75 jaar de thuisstad van het Internationale gerechtshof mag noemen. Het ICJ is een baken van hoop en gerechtigdheid. Ik hoop dat het ICJ in Den Haag nog lang kan werken aan een toekomst waarin bewoners kunnen leven in vrede en vrijheid. Een wereld waarin niet het recht van de sterkste heerst. Maar de kracht van het recht.”

Samenwerking
Het event wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse zaken, de gemeente Den Haag, het Museon en het VN-Regionaal informatiecentrum (UNRIC). Partners van het project zijn de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN), UN Youth Impact van de Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool en het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei.